dijous, 10 de gener del 2013

Com se sap si un porter és realment bo?

A continuació us deixo un article molt interessant escrit per un bon amic meu, en Pau Ventura. Si us agrada l'hanbol, si admireu els porters d'aquest esport.. és el vostre article!

Últimament es parla molt del jove porter FC Barcelona, que juga cedit al Fraikin BM Granollers, Gonzalo Pérez de Vargas. Aquest mateix mes, fins i tot, ha debutat amb la selecció espanyola absoluta, que té la baixa per lesió del veterà porter de l'Atlètic de Madrid, J. J. Hombrados.
Aprofitant un vídeo que recull les aturades d'en Gonzalo en un partit de la lliga Asobal, aprofito per explicar quines virtuts distingeixen un bon porter d'un porter realment excepcional.

  • Coratge: no té por de la pilota; si atura un llançament amb la cara se sent feliç.
  • Lideratge: és l'amo de la defensa, té autoritat per esbroncar qualsevol company o recriminar-li més concentració.
  • Tècnica: actua amb explosivitat i rapidesa, unint reflexos amb moviments precisos de les extremitats cap a la pilota.
I els factors determinants, que són:
  • Col·locació: sempre tapa tots els angles de la porteria, per dificultar el llançament del jugador rival i, a la vegada, facilitar l'aturada. Es desplaça al lloc ideal fins el moment just, per aturar el llançament. En el vídeo podeu veure com, si el jugador ve forçat, recula per prevenir recursos d'habilitat (vaselina o rosca), mentre que si el jugador ve amb força, s'avança per fer una acció explosiva i tapar més porteria.
  • Tàctica: ho deia en Xavi Pascual "Pasqui", entrenador del FC Barcelona Intersport, quan en Gonzalo entrenava amb la plantilla, fa dues temporades: en tots els exercicis de porteria on el porter ha de reconèixer on llançarà el jugador, les encerta totes. Encara que no pari el llançament, sempre es desplaça cap al costat correcte. Per això té tant marge de millora.
  • Veterania: els grans porters d'handbol solen ser els jugadors de més edat de l'equip (Peric, Barrufet, Hombrados, Saric, Sierra, Sterbik...). Això té a veure amb el fet que cada vegada coneixen millor els llançadors, gràcies a l'anàlisi de vídeos i al fet de jugar molts partits. Aquesta base de dades mental els dóna un avantatge molt gran perquè reconeixen el llançament amb facilitat i saben com actuar. En Gonzalo és molt jove i, per tant, encara pot créixer en aquest aspecte.

He tingut l'oportunitat de conèixer en Gonzalo, quan era juvenil, i puc afegir que és una gran persona. Li desitjo tots els èxits que li arribin a la seva carrera. I, a tots els nens i nenes que els agradi fer de porter, que s'hi fixin bé: és un exemple a seguir.



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada